Autoritatea Națională pentru Turism dă o (nouă) palmă turismului ieșean

Aflăm un pic câte un pic, de pe paginile de Facebook ale Autorității Naționale pentru Turism că doamna Anca Pavel Nedea bate țara pentru a le vorbi actorilor din turism despre Organizațiile de Management al Destinației.

Slavă Domnului, iată că a venit și ANT-ul nostru cu un subiect cât de cât actual (bine, ce-i drept decalajul între actualul nostru și cel al partenerilor străini e de vreo 40 de ani), așa că are doamna Nedea cu ce să își facă ”oleacă” de P.R., după ce instituția pe care cu onor o conduce a ținut flămânzi participanții de la conferința organizată împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Turism (UNWTO) “Un management integrat de calitate privind destinațiile turistice: garanția competitivității”, din 22-25 iunie la București.Despre aberațiile acestei conferințe unde oamenii trebuiau să dea la numar dar să vină doar în ziua doi și mai ales despre semnele de întrebare ale achizițiilor publice realizate de către ANT, urmează să revin, inclusiv cu o adresă oficială pentru primirea rezultatelor tuturor procedurilor de achiziție publică ale instituției din ultimul an.

Revenind la oaia noastră carpatină, regăsim pe site-ul Autorității un anunț care ne trimite la o caravană de conferințe denumite ”Managementul Destinațiilor: Online și Offline”, a cărei primă pagină ne îmbie cu următoarele fraze bine pregătite pentru Google, partenerul pe spatele cărora au băieții și fetele de la ANT pe ce să scrie rapoarte pompoase de activitate:

managementul-destinatiilor-ant

Toate bune și frumoase. De Google dă un ban să își facă reclamă la ”AdWords” ei sunt băieți deștepți. Nu trebuie să se priceapă și la turism. Pentru asta se bazau pe ANT, care ar fi trebuit să știe turism. Ar fi trebuit. Și iată orașele unde avem caravana de întâlnire cu mediul de turism din regiunea ”mea”: Cluj-Napoca, Timisoara, Târgu-Jiu (ați auzit de Craiova, fraților?), Brașov, București, Galați, Suceava.

Doamnă Anca Pavel-Nedea, știți ceva ce noi nu știm? S-au schimbat regiunile țării? Adică în regiunea noastră, formată, pentru știința dumneavoastră, din județele Bacău, Botoșani, Neamț, Vaslui, Suceava și Iași, tocmai SUCEAVA, cea mai ”din colț” dintre toate este cel mai bun loc unde să ne chemați la întâlnire?  Adică cel mai reprezentativ oraș din regiunea turistică Nord-Est este Suceva? Adică voi gândiți logistic? Sincer, după ce am aflat că de organizarea standului României în martie la expoziția de turism de la Chișinău se ocupă Biroul de Promovare din Moscova, nu cred că gândește cineva prea mult pe la ANT. Să dea bine în poze. Asta contează.

Doamnă Anca Pavel-Nedea, vă solicit să faceți publice motivele pentru care Suceava este orașul unde sunt chemați la întâlnire oameni de turism din Vaslui sau Bacău, atunci când Neamțul sau Iașiul sunt egal accesibile pentru toți participanții cărora nu le plătește statul bilete la TAROM.

În caz că nu știați, vă reamintesc doar câteva fapte care ar trebui să vă dea de gândit despre cât de tare ați jignit turismul ieșean pentru că dumneavoastră vă flutură (nu m-am putut abține) mai frumos fustele pe la Suceava, într-o zi de vineri, 21 octombrie 2016, când șederea poate fi prelungită frumos în Bucovina peste week-end:

 1. Aeroportul Internațional Iași este principala cale de acces a turiștilor către nord-estul României, singurul aeroport din zona Moldovei certificat ca aeroport internațional și cu un trafic estimat pentru anul 2017 de peste 1.200.000 de pasageri. Da, Iașiul este poarta aeriană a Bucovinei și va fi pentru mult timp!
 2. Iașiul este principalul hub de congrese și conferințe al Nord-Estului României, care atrage anual cel mai mare număr de turiști cu buget peste medie din estul României.
 3. În Iași operează 4 hoteluri de clasificare 4 stele, dintre care 3 de capacitate peste 60 de camere si 5 hoteluri de 3 stele, plus unul aproape finalizat, toate acestea într-un perimetru de mai puțin de 1 kilometru pătrat. Vorbim doar de cele din centru. Aproape cât toate celelalte județe din Nord-Est la un loc.
 4. Iașiul găzduiește anual cel mai mare pelerinaj din România și poate din estul Europei.
 5. Iașiul este poartă de intrare a turiștilor din Republica Moldova și a turiștilor străini care sosesc prin Chișinău, oraș-capitală mai apropiată de Iași decât Bucureștiul. Și da, Republica Moldova este o țară care își promovează turismul mai bine decât o face ANT-ul cu onoare condus de dumneavoastră.
 6. Ați numărat muzeele din Iași, doamnă Anca Pavel-Nedea? Știți câte sunt? Doar Muzeul Literaturii Române Iași singur lasă în ceață câteva județe. Adică, hai să o luăm și ierarhic.
 7. Iașiul are peste 4000 de studenți străini care sunt ambasadori reali ai turismului românesc, fără a afișa îngâmfarea unor personaje plătite din bani publici pentru a-și arăta superioritatea față de cei care sunt veniți la muncă în calitate de expozanți privați în standurile României.
 8. Iașiul este orașul situat la distanțe aproape egale ca timp de toate celelalte municipii reședință de județ din Moldova. Nu, Suceava nu este!

Doamnă Pavel-Nedea, nu vă faceți griji pentru noi, cei de la Iași. Oricum știm că nu vă faceți.

Noi urmăm deja exemplul colegilor din privat din Republica Moldova. Dacă statul, adică ANT-ul condus de dumneavoastră nu face nimic pentru ieșeni, vom face noi, operatorii din turism din Iași singurei, împreună cu autoritățile locale, pentru că știm și vrem să arătăm lumii că Moldova noastră e mai frumoasă dezbrăcată, decât e îmbrăcată cu haina ponosită a uitării sub un brand de țară ofilit prin standurile noastre triste de pe la târgurile internaționale. You know the feeling.

Un punct de vedere scris de un oltean născut la Caracal, crescut la Sibiu, care locuiește la Chișinău. Pentru că ”România s-a născut la Iași!”

 

4 thoughts on “Autoritatea Națională pentru Turism dă o (nouă) palmă turismului ieșean

 1. Esti cam rau! 🙂 Inteleg ca te oftici ca a ales Suceava si nu Iasiul. Probabil ca la Suceava exista mai mult interes pentru acest FAPT Moldova (oh scuze! OMD Moldova). Alta Marie cu aceeasi palarie.

  1. Da, sunt ofticat pentru ca s-a ales Suceava fara a fi informat pe cineva din mediul privat de la Iasi. Interes al cui? Al lui Flutur? Fiecare isi face campanie pe ce stie si poate. Noi aici facem turism. Singuri.

 2. Alin iti pot raspunde eu pe aceeasi logica a ta.
  Nu vteau sa fiu rautacios dar iti pot spune de la inceput faptul ca argumentatiata este una subiectiva si ca se vede faptul ca e scrisa de un oltean, crescut la Sibiu si care traieste in Basarabia a carui argumentatie e plina nostalgii subiective.
  Sa incepem:
  1. Da Iasi-ul este principala poarta de intrare aeriana in Moldova dar nu este principala poarta prin care turistii ajung in zona. Din simplu motiv ca cei care folosesc zborurile de pe Iasi sunt in principal romanii din diaspora care vin acasa sau pleaca iar la lucru si romanii care pleaca la plaja spre Grecia si Turcia. Deci outgoing Aline nu incoming. Nu le confunda! Turistii straini sunt putini .
  Pentru restul subpunctelor: Iasiul este principalul hub de congrese din zona … corect. Dar din punt de vedere al numarului turistilor atrasi pe zona aceasta de evenimente stati prost la fel ca si toata zona noastra. Cf. statisticilor 2015 in judetul Iasi sunt 134 structuri de primire clasificate cu 5020 locuri (2545 camere). In La noi in Suceava sunt 641 unităti clasificate cu 13875 locuri (6663 camere). D3cia veti la Iasi nici jumate din locurile de cazare si de 5 ori mai putine structuri de primire turistica.
  Anual judetul Iasi atrage un numar total de turisti in numar de 246.470. Totalul sosirilor pe judetul Suceava in acelasi an 2015 a fost de 310.548. Cu 25,99% mai mult in Suceava decat in Iasi.
  Da Iasiul are cel mai mare numar de turisti straini din zona … dar inca nu i-ati transformat in acei ambasadori de care vorbiti. Daca se intampla lucrul asta aveti alte statistici.
  La Iasi este unul din cele mai mari pelerinaje din zona. La nivelul judetului Suceava pelerinajele doar pe 15 august de Sf. Marie aduna peste 35.000 pelerini din care o treime din ei din Polonia. Avem in fiecare toamna festivaluri ale etniilor din Bucovina. Vin polonezi,unguri,ucraineni. Cati pelerini straini aduce anual Iasiul? Pelerinul este un turist cu buget extrem de redus care nu lasa in comunitate decat o foarte mica suma de bani . Credeti ca o strategie bazata doar pe pelerini va conduce la umplerea hotelurilor voastre de 4 stele la Iasi?
  Ai numarat muzeele din judetul Suceava ca sa compati cu cele din Iasi? Le-ai comparat din punct de vedere al impactului asupra circulatiei turistice in zona? Stii ca doar in luna august 2016 muzeul Bucovinei a atras peste 90.000 de vizitatori pe Muzeul de Istorie,Cetatea de Scaun si Muzeul Satului ?

  In anul de gratie 2016 turismul in Regiunea NE polul de turism din zona se afla in Bucovina si nu in alte judete componente. Asta pentru ca de vreo 15 ani noi am inteles ce potential avem si muncim asiduu la brandul nostru. Si tezultatele se vad . In 2016 estimarile noastre ne arata ca vom atinge 345.000 turisti unici. Iar in 2021 vom ajunge la 500.000 turisti. O buna parte din ei fiind de pe piata judetului Iasi care prin comportamentul lor turistic (prefera Bucovina decat alte destinatii regionale) confirma unde este noua capitala a turismului din Regiunea NE . La Suceava.
  q.e.d.

  1. Claudiu, nu este vorba de nostalgii sau de faptul ca ”voi” ati valorificat potentialul turistic al zonei mai bine decat au facut (?) colegii de la Iasi. Este vorba ca politic, la Suceava, s-a dorit mai mult. Politic, la Suceava, s-a inteles ca turismul este o sursa de venit si imagine (implicit, tot venit).
   Totusi, ca Autoritate Nationala de Turism nu ai voie sa ignorni polii de crestere potentiala majora si esti obligat sa gandesti strategic. Strategic, Suceava nu are potential de dominatie turistica decat 10-12 ani, poate chiar mai putin. Strategic, Iasiul este deja poarta de intrare a Bucovinei, ca vreti sau nu o sa acceptati. Aeroportul din Suceava e frumos, nou, dar pana sa atinga punctul de feed de care avetii nevoie, turismul sucevean depinde mult inca de Bucuresti si acum de Iasi. Din ce in ce mai mult de Iasi.
   Inteleg mandria locala a bucovinenilor, care este de laudat, insa incompetenta si lipsa de viziune a responsabililor locali din turismul iesean, dar mai ales din Autoritatea Națională de Turism nu sunt de iertat.
   Pentru Vaslui, Neamt, Vrancea, Suceava nu este capitala turismului. Suceava este mult prea departe. Pana la urma federam turistic sau dezbinam turistic? Poate ar trebui sa ducem capitala turismului romanesc la Constanta, ca doar acolo e hot-spotul. Administrativul si planificarea sunt pe termen lung. Suceava este un punct pe harta turismului din Regiunea Nord-Est. Un punct foarte la nord, care depinde atat de mult de drumurile care vin dinspre vest si dinspre sud. La Siret se asteapta inca prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *