Dora MORHAN, Pleiada Boutique Hotel: Avantajul competitiv al hotelului este capitalul uman

Traseul profesional al Dorei MORHAN spre zona ospitalității e unul de invidiat: în mai puțin de un an a ajuns să fie General Manager al singurului hotel de cinci stele din Iași: Pleiada Boutique Hotel.

Pe Dora MORHAN am cunoscut-o acum mulți ani ca om de comunicare, moderator de emisiuni de televiziune și cadru universitar la Iași. Un om cu un branding personal perfect ca exemplu de bune practici pentru cei care își doresc să aibă și ei unul. La început de ”nou normal” i-am adresat Dorei MORHAN câteva întrebări care mă rodeau de ceva timp:

A.P.: Până la trecerea ta la Hotel Pleiada, erai cunoscută în Iași în primul rând ca om de comunicare. Cât de surprinzătoare a fost pentru tine propunerea de a prelua funcția de GM a singurului hotel de cinci stele din Iași?

D.M.: Faptul că am ocupat anterior funcția de manager de dezvoltare în cadrul hotelului a făcut trecerea mai firească, iar perspectiva asupra implicării Pleiada în viața orașului a fost cea care m-a convins că aici este locul unde ospitalitatea, cultura și organizarea riguroasă și-au găsit un acoperiș comun. Practic, când ai oportunitatea să îmbini ceea ce ai făcut în ultimii 10 ani cu o provocare nouă, cu o miză uriașă, dar având deja creionată o logistică solidă, cred că e firesc să te îmbarci într-o nouă aventură.

rent a car iasi,

A.P: Simți că experiența de la catedră te-a ajutat în gestionarea unui colectiv mare de oameni de la care există așteptări mari din partea patronatului?

D.M.: Situațiile sunt cumva distincte pentru că la catedră ai în fața ta oameni la început de drum, pe când la Pleiada fiecare membru al colectivului vine cu un bagaj vast de cunoștințe și abilități, fiecare în funcție de departament. Din fericire, am avut și am marea șansă de a avea colegi extrem de dedicați, care vin cu zâmbetul pe buze în fiecare dimineață, deoarece principalul nostru atu este grija autentică față de oaspeții care ne trec pragul. Practic, avantajul competitiv al hotelului este format în mare parte de capitalul uman. Criteriile de selecție a personalului sunt riguroase, iar investițiile constante pe care le-am făcut în formarea oamenilor sunt cea mai sigură manieră de a ne asigura că serviciile sunt la înălțime.

A.P.: Hotelul Pleiada a avut în ultimul an și jumătate înainte de începerea nebuniei CoVid-19 cea mai mare vizibilitate în Iași din punct de vedere al P.R..-ului și al publicității. Personal, nu cred că vreun hotel ieșean a avut vreodată o investiție atât de mare în imagine concentrată într-o perioadă atât de scurtă. Va continua această strategie de vizibilitate și acum când practic ne aflăm în perioada când resursele alocate anul trecut trebuiau să se amortizeze din încasări?

Dora Morhan, Iași
Dora MORHAN, GM al Pleiada Boutique Hotel Iași, 5*

D.M.: Din fericire, PR-ul și publicitatea au avut o bază faptică solidă, noi doar comunicând ceea ce făceam, spunând tutoror ceea ce are Iașul mai frumos, într-o manieră care să valorifice întreg potențialul al orașului. E adevărat că suntem sponsorul principal al Operei Naționale Române Iași, am susținut proiecte culturale și organizăm conferințe trimestriale,  precum și expozițiile lunare în lobby-ul hotelului. Toate acestea sunt părți dintr-un tablou mai mare, un tablou în care ne-am propus să oferim experiențe celor care vin în orașul celor 7 coline.

Suntem optimiști referitor la o revenire la normal.

Cu privire la continuarea acestui tip de inițiative și activități, da, ne-am propus să fim  susținem în continuare proiecte de impact, dar și să ne consolidăm în mod activ rolul de ambasador al Iașului, integrând în pachetele noastre cadouri unice pe piața de profil din regiune. Unul dintre ele este un tur ghidat al orașului pentru cei care aleg pachetul city break, altul este o experiență de 5 stele la Operă, oaspeților fiindu-le oferite invitații și fiind conduși cu mașini de lux la spectacol. Asta fără a mai menționa revista noastră concierge care cuprinde spațiile de desfășurare și agenda evenimentelor din oraș.

Suntem optimiști referitor la o revenire la normal și ne dorim să fim un actor important atât în peisajul socio-cultural al Iașului, cât și alegerea oamenilor care își doresc să aibă parte de o ședere cu adevărat memorabilă, una care să îmbine partea de relaxare, vizitare, cumpărături și distracție.

Promovăm în revista noastră concierge,  în colaborare cu o agenție de turism, o splendidă excursie de o zi la Chișinău și vinăria Cricova.

A.P.: Hotel Pleiada avea un fel de relație de dragoste cu Republica Moldova. Ați avut evenimente culinare cu specific basarabean, există vinuri de la est de Prut în meniu, dacă nu mă înșel, chiar și angajați din Basarabia. Poate fi ideea de reprezentarea a gusturilor regiunii istorice ”Moldova” un punct forte care să atragă turiștii români și străini la Iași, pentru a explora mai departe toată zona istorică?

D.M.: Ținem foarte mult la reprezentarea acestor gusturi, tocmai pentru că suntem de părere că întreaga regiune are un potențial imens de dezvoltare, de atragere a unui număr mare de vizitatori, lucru care ar fi în beneficiul tuturor celor implicați. Și nu ne oprim la nivel de vorbe, noi chiar promovăm în revista noastră concierge,  în colaborare cu o agenție de turism, o splendidă excursie de o zi la Chișinău și vinăria Cricova.

În ceea ce privește prima parte a întrebării, am avut și vom mai avea evenimente cu specific basarabean. Avem angajați pe peste Prut în top management, precum și oaspeți din Republica Moldova, oaspeți care vin atât în interes de afaceri, cât și pentru relaxare, pentru a se deconecta, a face cumpărături sau pentru a merge la diverse evenimente. Ne bucurăm să observăm că, cel puțin în prima parte a anului, numărul acestora a fost considerabil mai mare decât în 2019, lucru care sperăm să își urmeze panta ascendentă, odată cu revenirea la normalitate.

(…)un efort colectiv, în care să ne unim ideile și acțiunile pentru a transforma orașul într-o destinație  turistică de top este dezideratul nostru.

A.P.: Cum vezi Hotelul Pleiada în noul context concurențial post-Covid la Iași? Este momentul ca hotelierii ieșeni să lucreze împreună pentru a dezvolta o destinație puternică sau fiecare se va lupta pe cont propriu pentru supraviețuire?

D.M.: Noi am fost printre primii care s-au alăturat eforturilor de coagulare a hotelierilor ieșeni, în momentul acesta fiind chiar parte a Asociației de Management al Destinației Turistice Iași, organizație ce are ca scop comun tocmai promovarea și stimularea dezvoltării turistice locale și regionale. E firesc să ne dorim să avem un corp comun, o echipă, deoarece fiecare hotel are ceva diferit de oferit, iar competiția este până la urmă sursa progresului. Noi, ca hotel, am investit mult inclusiv în campanii naționale unde am promovat Iașul, cu poveștile sale, cu premierele sale, dar un efort colectiv, în care să ne unim ideile și acțiunile pentru a transforma orașul într-o destinație  turistică de top este dezideratul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.