Scurt text despre clișee

”Dar ce mașini au!,”Nu-s săraci.”- reacții pe care le-am auzit la Iași la apariția primului val de refugiați ucrainieni zilele acestea. Sper că am avut eu ghinion și au fost excepții. Erau despre refugiații prevăzători, cu venit peste medie, care și-au permis sau poate au știut că trebuie să plece mai devreme.

Globalizarea ne va lipsi

Da, hotelurile de 4 și 5 stele din Iași și Chișinău au de lucru. Da, au venit mașini scumpe din Ucraina în primele zile. Și ce dacă? Ucraina nu este și nu a fost o țară săracă. Moldova nici ea nu este. S-au făcut faceri în Ucraina, a existat industrie, educație, cultură. Lucrurile nu au stagnat în spatele cortinelor de fier ale minții. Globalizarea asta o să ne lipsească. Cortina de fier e pe cale să fie și politică.

Clișeele cu care au trăit mulți dintre români sau moldoveni zilele acestea sunt zguduite și e bine să fie așa. Vom trece rapid de aceste păreri care ascund un pic de gelozie sau un pic de aer de superioritate. Le vom uita și vom deveni mai buni, mai deschiși.

Au căzut și alte clișee cu războiul din Ucraina, iar altele s-au adeverit. Vedem acum ospitalitatea românilor și moldovenilor (hai să respectăm dreptul fiecăruia de a își spune cum simte) cu adevărat. Zeci de mii de oameni ajută, cum pot. Camere, mașini, mâncare, telefoane, o vorbă bună. Totul e important. Totul contează.

”Rusia” nu înseamnă ”rușii” sau ”limba rusă”

Să încercăm să nu ne creăm alte clișee. E timpul să mai distrugem un clișeu, înainte ca el să devină și mai mare: ”Rusia” nu înseamnă ”rușii” sau ”limba rusă„.

La fel, ”sovietic” nu trebuie confundat cu ”rus”. În URSS erau foarte multe popoare, iar idioții au fost strânși din toate (Stalin nu a fost ”rus”. )

Oamenii din Rusia, cultura, istoria lor sunt fenomenale. Putin va muri, Lavrov va muri. E inevitabil. Acum sau de bătrânețe. Să nu punem egal între conducător și rușii care sunt aruncați acum într-un război nedorit de nimeni.

Doar două situații pot muta munți așa de înalți: călătoriile și războiul. Mai bine călătorim. Să fie pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.