Top cinci atracții turistice la Iași – pentru mine.

Dacă mă întrebați la ora trei dimineața care sunt cele cinci locuri pe care vi le-aș recomanda să nu le ratați în Iași sau plecând de aici.Iată ce v-aș spune, pe șleau:

1. Galeriile Anticariat Dumitru Grumăzescu de pe decăzuta, din păcate, stradă Lăpușneanu, sunt pentru mine un loc magic – singurul muzeu viu ieșean – , unde ai șansa redescoperirii poveștilor despre scriitorii care ne-au făcut viața frumoasă ori cruntă, depinde cât de aproape erau examenele școlii. Tot aici poți trăi minunile unor seri de poezie ad-hoc, la doi pași de fosta reședință a lui Cuza, dar mai ales, te poți lăsa purtat de domnul Grumăzescu prin istoriile manuscriselor sau cărților de colecție ale sale, la un vin fiert sau un ceai, depinde de sezon. Un loc de suflet, un loc de viață, cum nu am mai văzut decât la Paris .

2. Aula Magna a Universității Tehnice Gheorghe Asachi, din localul Universității din dealul Copou. Treci repede prin Sala Pașilor Pierduți a lui Sabin Bălașa, frumoasă, ce-i drept, și intri – cu complicitatea paznicilor instituției și a unei bancnote de 5 lei, într-o frumoasă aulă decorată cu lemn masiv, într-un stil sobru și impozant, cum mi-a fost dat să văd doar în universitățile britanice prin care am călcat.

3. Casa Bolta Rece – chiar dacă localul nu mai este faimosul stabiliment de odinioară, după cum îmi repetă insistent prietenii și colegii mei ceva mai ieșeni decât mine, doar gândul că acum un secol și un pic își povesteau bune și rele Eminescu și Creangă sau poate un Păstorel este suficient pentru a mă atrage din când în când la un vin fiert sau o ciorbă rădăuțeană – varianta rafinată și ameliorată a la moldave a ciorbei de burtă.

4. Muzeul Mihail Sadoveanu – casa marelui scriitor, unde, pe lângă frânturile de viață care m-au minunat prin statutul aparent boem al omului Sadoveanu, într-o perioadă relativ neagră a României, am fost fost plăcut impresionat de căldura gazdelor actuale.

5. Chișinău – veți zâmbi poate, însă dacă ați ajuns până la Iași, ieșiți un pic din rutina Bucovina – frumoasă și aparte, ce-i drept, și îndrăzniți să dați o fugă până la Chișinău. Merită din plin. Sunt doar două ore și jumătate cu mașina pe drumul cel mai bun, via Albița. Cam aceeași distanță cât până la Gura Humorului, iar șoseaua este chiar mai bună dincolo de Prut decât în Uniunea Europeană. Despre cât de frumoasă e Moldova de dincolo de granița artificială, voi încerca să scriu cât de curând.

Sper să văd înfuriindu-se bloggeri ieșeni că lipsesc Teiul lui Eminescu, Bojdeuca din Țicău,Palatul Culturii, Mănăstirile Golia și Cetățuia sau Trei Ierarhi. Mai sunt și altele, pe lângă acestea trecute ca un must în toate tururile și ghidurile, însă, pentur mine, sunt frumoase doar dacă vrei să bifezi Iașiul, și atât.

Eu, la trei dimineața, și oricând vă voi vorbi ca de la om la om, vă voi recomanda experiența umană a Iașiului / Iașului (sic), nu cea care dă bine, pe blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.