Victorie istorică a agențiilor de turism din Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în ședința din 21 mai 2020 un proiect de lege care prevede extinderea, de la 14 la 540 de zile, a termenului de restituire a plăților pentru pachetele turistice, în cazul rezoluțiunii contractelor înainte de începerea călătoriei. Pe scurt, e vorba de vacanțele afectate de pandemia COVID-19.

Măsura adoptată astăzi le va oferi agenților economici din sectorul turismului emițător afectați de criza COVID-19 posibilitatea de a-și onora obligațiile contractuale, inclusiv de restituire a plăților pentru clienții care au solicitat sau vor solicita acest fapt și nu vor opta pentru reprogramarea călătoriilor.

Această măsură urmează urmează să fie aplicată doar pentru contractele încheiate în perioada octombrie 2019 – 17 martie 2020, dată la care a fost instituită starea de urgență în Republica Moldova.

Măsura aprobată de parlamentul moldovean le oferă un sprijin direct agențiilor de turism de bună-cuviință și asigură un echilibru între solicitările turiștilor afectați de pandemie și soluțiile pe care mecanismele pieței le pun la dispoziția profesioniștilor în turism de la care au ales anterior să își achiziționeze pachete de vacanță.

Proiectul a fost elaborat în urma propunerilor înaintate formal de către Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT-MD) din Republica Moldova, în urmă numeroaselor cereri de anulare a pachetelor turistice cu care se confruntă operatorii din turism din țară.

În prealabil, agențiile de turism din Moldova, dar și alte asociații reprezentative ale sectorului turistic au organizat o campanie de popularizare a măsurilor solicitate în presă, în social media, dar și de comunicare cu factorii de decizie.

”Le mulțumesc agențiilor de turism și colegilor care ne-au fost alături, au muncit minuțios, au bătut pe la uși, au fost prezenți la întruniri, au vorbit la telefon ore în șir, au filmat un spot cu forțe proprii, au venit cu un sfat sau cu o vorbă bună! Consumatorul va simți o atitudine profesionistă din partea agențiilor de turism în procesul reluării rezervărilor sau. într-o situație inevitabilă, a anulării acestora prin rambursarea banilor cât de curând va fi posibil. Le mulțumesc și factorilor politici pentru înțelegerea de care au dat dovadă și de faptul că au înțeles că acesta a fost un demers apolitic, în interesul cetățeanului.”,  a declarat Anna COLȚA, președinte ANAT-MD.

Solicitarea ANAT-MD a venit pe fondul refuzului sau incapacității partenerilor externi ai companiilor turistice autohtone de a restitui plățile încasate în avans de la turiștii moldoveni în condițiile legislației valabile în Republica Moldova la data declarării stării de urgență. 

Între octombrie 2019 – martie 2020, companiile de turism din Republica Moldova au vândut pachete turistice achitate parțial sau integral pentru aproximativ 25 mii de clienți. Suma totală estimată a pachetelor comercializate și care intră sub incidența prezentei modificări este în valoare de aproape 5 milioane EUR.

Transferurile de bani externe realizate de către companiile turistice în aceeași perioadă pentru aceste programe turistice au depășit suma de 6 milioane EUR.

Agențiile de turism din Moldova, dar și din România, se află în situația obiectivă de imposibilitate de a restitui banii solicitanților în termenul prevăzut de legislația națională și riscă să fie angrenați în numeroase litigii în instanțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.